Utveckla ditt företag, del 2

Vi har nu gått igenom vad utveckling av ett företag innebär på olika sätt och att export kan vara en stor faktor i företagsutveckling. Men självklart finns det mycket för företag som enbart tänker hålla sig till den inhemska marknaden att göra för att utvecklas. Låt oss titta närmre på vad man kan tänka på, lite råd helt enkelt, för att lyckas utvecklas.

Utveckla ditt företag, del 2

Råd på det personliga planet

Ett företag är inte bara ett företag. Bakom företaget står ofta en ensam ägare. För att lyckas med bedriften att få sitt företag att utvecklas så måste man känna sig själv och inte vara rädd för att ta in hjälp när det behövs. Du vill utveckla ditt företag, bra. Men bestäm dig för vad du vill uppnå och skriv ner detta så detaljerat som möjligt. Är det något du behöver lägga åt sidan för att få företaget i rätt riktning? Fråga andra hur de tycker att du ska göra. Ofta blir man insnöad i sina egna tankar och att få input från andra är viktigt. Fråga en som började som du själv, men som nått framgång med sin företagsutveckling, en som redan gjort den resa du hoppas på att göra nu. Om du är ensam i ditt företag så kan man alltid ta saker i den takt man vill. Men är man flera så gäller det att fördela arbetsbördan. Ska ditt företag växa så kanske det är dags att börja tänka på anställning? Det man förut klarade av själv kan plötsligt bli överväldigande om man börjar växa som företag. En viktig punkt, och som många företagare håller med om, är att man måste få tid till sig själv. Man kan inte ständigt arbeta eller ha arbetet i tankarna. Ta en dag ledigt, eller korta ner en arbetsdag för att göra något du vill. Det kan visa sig viktigare än vad du tror för slutresultatet.

Finansiering, anställa rätt och marknadsföring

När det är dags att ta steget ut för att lyckas växa som företag så kommer det säkerligen att innebära ökade kostnader. En utveckling i ett företag kommer ofta till följd av en investering. Jag har förut skrivit om flera olika stöd och bidrag som man kan ansöka om men jag har inte nämnt Almi Invest. Almi Invest är ett riskkapitalbolag som investerar i drivna entreprenörer som man tror kan bygga morgondagens tillväxtföretag. Almi erbjuder även mikrolån men även tillväxtlån. Ett sådant kan i många fall bli en nödvändighet för att kunna växa. Angående anställning så är det en viktig punkt. Att anställa rätt är inte lätt så läs på eller ta in experthjälp med rekryteringen. Dina anställda kan sedan användas för att hjälpa till och driva på utvecklingen. När man är i en expansionsfas så är marknadsföring mycket viktigt. Mycket av dagens marknadsföring sker med hjälp av internet och här kan det vara bra att ta in en expert då den frågan. Sociala medier har inneburit att man kan få nära kundkontakter och kanske man ska ha en anställd som enbart representerar företaget i sociala medier och sprider ordet? Det finns mycket att tänka på, men glöm aldrig bort att det finns mycket hjälp att få också. Lycka till!

Finansiering, anställa rätt och marknadsföring

Comments are closed.