Starta eget företag, del 3

Nu har man förhoppningsvis kommit så långt att man byggt upp sig ett nätverk och man har finansieringen klar. Bakom sig har man nu många timmars jobb och engagemang och när vi blickar framåt så ser det ungefär likadant ut. Att starta ett företag och gå igenom de olika stegen är tidskrävande.

Starta eget företag, del 3

Gör en budget och lansera företaget

Nu är det dags att gå in på de så viktiga siffrorna som har med ekonomin att göra. En noggrann budget över det första året är bra att göra nu. Ställ samman de förväntade kostnaderna och intäkterna och se vad som krävs för att man ska kunna gå runt. I vårat fall har vi en enskild firma och det eventuella överskottet i budgeten är ens lön, även om det inte kallas för lön vid uttag. Man måste dock vara medveten om att budgeten för första året brukar vara väldigt ansträngd då det kostar mycket att komma igång. Man kanske måste köpa maskiner, hyra lokal och så vidare. I detta steg är det också viktigt att man får noga koll på detta med skatter och moms. Det finns mycket bra kalkyler online att använda sig av. När budgeten är klar så är det hög tid att man lanserar sig. Att ha en webbsida är nästan ett måste i dagens samhälle och har man inte kunskaperna om hur man fixar en webbsida får man anlita någon eller ta hjälp av sitt nätverk. Ska man ha en webbshop, eller ska det enbart finnas information om priser och utbud på webbsidan? En bra sak att tänka på är att det är smart att registrera domännamnet innan man registrerar företaget på Bolagsverket. Detta för att förhindra att någon tar ditt domännamn när din ansökan om företaget till Bolagsverket gått igenom. Tro det eller ej, men det finns faktiskt de som specialiserar sig på att registrera domännamn så fort de ser att ett nytt företagsnamn blivit godkänt. Sedan hoppas de på att det nystartade företaget ska köpa domännamnet av den personen.

Skydda företaget

Om man inte redan har registrerat sitt företag så är det dags nu. Många väljer att göra det långt tidigare men då är det bra att veta så fort man är registrerad måste man börja momsdeklarera och det gäller oavsett om man har intäkter eller utgifter. Vill man skydda sitt företagsnamn anmäler man det till Bolagsverket och man hindrar då någon annan att använda samma namn. Som enskild näringsidkare gäller det skyddet i det län man verkar i. Har företaget en logotyp kan man skydda den, eller har man utvecklat en ny produkt så kan man ta patent på den. Företaget är nu igång och alla stegen för att ha startat sig ett eget företag är nu klara. Nu börjar nästa del och det är såklart att driva företaget. Man måste också testa sin affärsidé och för att göra det finns det olika modeller att gå efter. På denna sida finns det en artikel som handlar om just hur man testar sin affärsidé för den som är intresserad.

Skydda företaget

Comments are closed.