Starta eget företag, del 2

Efter att man skrivit sin affärsidé och affärsplan är det dags att ta nästa steg mot att starta sitt företag. Man måste tänka på vilken form av företag man ska starta. För den som ska starta ett företag på tu man hand så är en enskild näringsverksamhet det absolut vanligaste alternativet. En enskild näringsverksamhet kräver inget startkapital men man blir personligt ansvarig för alla företagslån. Det som många funderar länge på är företagets namn. Det kan vara svårt att komma fram till det slutgiltiga svaret på den frågan själv och ofta har man ett par alternativ man tänkt ut. I sociala medier kan man sedan lägga ut de alternativ man har och se vad folk tycker. När man bestämt sig är det dags att registrera företaget vilket är en process för sig.

Starta eget företag, del 2

Bygga ett nätverk

När företaget är registrerat och klart är näst steg som bör tas att bygga sig ett nätverk. Man har nu startat sitt företag och all pappersexercis är klar. Det kommer att ha tagit mycket kraft och ork, och kanske ibland även en hel del tålamod, för att ha kommit till detta steg och det finns egentligen inget som säger att det blir lättare nu. När man ska bygga upp ett nätverk så är en bra utgångspunkt att leta upp företagarnätverk som finns i ens område. Hittar man inga så finns de säkerligen på sociala medier. Man kommer att ha många frågor som hittills är obesvarade och detta nätverk av företagare kommer kunna hjälpa en med att få svar på dessa frågor. I nätverket så kommer man kunna knyta viktiga kontakter och dessa kan vara kontakter som sitter på kunskap eller kontakter som kan bli potentiella kunder. Ofta när man lär sig en ny roll, oavsett om det är på en arbetsplats eller vad som helst, så har man en mentor som finns där som stöd. Om man är ny på detta med att driva företag så kan en mentor faktiskt vara behjälplig även i denna situation. En mentor som redan gjort den resa som du själv är på väg att gå. En mentor behöver inte heller vara särskilt svår att få tag på då det finns många där ute som gärna vill dela med sig av den kunskap de sitter på. Nu när vi gjort detta så har vi byggt oss ett nätverk. Att göra detta är inget som är klart på en eftermiddag och det måste man ha klart för sig.

Finansiering

Nästa steg handlar om finansiering. Denna del kan skapa en del huvudvärk, pengar kan ha den egenskapen ibland. Man bör fundera på om man kan smyga igång sitt företag med egna pengar eller om man från dag ett behöver ett större kapital. Viktigt att veta är att det finns flera olika bidrag man kan söka, och förhoppningsvis få, om man precis startat ett eget företag. Det första man tänker på är kanske starta-eget-bidrag från Arbetsförmedlingen. Det finns dock ett dussin fler bidrag men det är inte alla som man kvalificerar sig för såklart. Dessa bidrag kommer jag gå in mer ingående på i en annan artikel.

Finansiering

Comments are closed.