Planer i Afrika

När jag började funder på att starta ett företag så kontaktade jag nyföretagarcentrum i min stad, de kunde sedan hjälpa mig att guida mig rätt. Det är verkligen en hel djungel när det kommer till företagsformer, affärsplaner, momsregler och annat.

Jag tyckte att jag hade bra koll innan men frågan är om jag verkligen hade det, därför bestämde jag mig för att läsa på lite till innan jag skulle starta upp. Det var också genom företagarföreningen i stan som jag fick chansen att söka ett stipendium för en studieresa till Afrika för att delta i en företags-bootcamp. Gissa hur överlycklig jag blev när jag fick veta att jag fått stipendiet. Eftersom jag med mitt tilltänkta företag faktiskt planerat aktiviteter i Afrika så var det här extra mycket värt.

Bootcampen var i Kapstaden i Sydafrika och kursledare var den certifierade affärscoachen för Afrika, Dr Harnet. Hon är internationellt känd och certifierad Africa Business Trainer. Hon visar ambitiösa proffs och företagare i diasporan och Afrikas vänner hur man börjar göra affärer i eller med Afrika. Hon skulle visa oss kraftfulla steg som gör att man snabbt kan positionera sig själv på marknaden som en nykomling, samtidigt som man bidrar till Afrikas utveckling och framtid.

Kursledare och upplägg

Dr Harnet har tillbringat de senaste 20 åren av sitt liv, varav 5 av dem som entreprenör, med arbeten och projekt i och med Afrika. Hennes uppdrag är nu bland annat att lära andra hur de kan bli en del av Afrikas renässans och samtidigt bygga upp etisk rikedom för sig själv. Hon är medförfattare till boken “101 sätt att tjäna pengar i Afrika” och har setts på Forbes Africa, Africa Club of Air France/KLM, Newsweek, det högprofilerade Afrikas VD-forum och hon talade på ett Google-event. Dr Harnet leder också en växande och ambitiös Africa Business Academy-grupp online och leder regelbundet “Business & Investment Missions” i Afrika.

Det första hon sa under bootcampen var “Jag vill utmana dig att börja leva en större version av ditt liv 2020”. Sedan ställde hon frågan “Var kommer du vara i slutet av 2020?” för att vi skulle bära den med oss under kursens gång och kanske kunna ge svar i slutet av den.

Under den första dagen fick vi fundera på om det finns mer i livet än det vi gör nu och i såna fall hur man bryter ut från de otillfredsställande rutinerna och begränsningarna man har. Kursledaren undrade om vi fortfarande kände oss nyfikna på hur man gör affärer i Afrika och om vi känner oss fascinerade av de enorma, lönsamma möjligheter som finns. Hon menade att det finns en stor chans att skapa ekonomisk frihet och samtidigt lämna efter dig bra arv i Afrika, bra för folket och bra för miljön samt bra för kulturen.

Många saker att fundera över

Kursledare menar att först när vi fattat alla dessa beslut att verkligen köra igång så blir det dags att börja leva en större version av oss själva och släppa loss den potential som verkligen är inlåst inom oss. De beslut och de åtgärder vi tar tag i nu kommer att avgöra vår framtid.

Vi fick lära oss 7-stegsformeln som gör att man kan komma igång med sitt afrikanska företag och investeringar var som helst i världen, samtidigt som man minskar tid-, risk- och andra relaterade kostnader. Få tydlighet om hur du bygger ditt afrikanska företag, oavsett om det är på en stor eller liten budget. När det kommer till nätverksmöjligheter finns det bara några få ställen där du verkligen kan få kontakt med likasinnade människor. Kursledaren förklarade att de vill bygga ett samhälle runt deras utbildningar och därmed kommer det att finnas gott om möjligheter för andra att få kontakt med likasinnade människor att inleda kamratskap och affärsrelationer under bootcampen och andra liknande event.

Under dag två av vår bootcamp-workshop så undersökte vi våra individuella afrikanska affärsidéer, utmaningar och kamper och förvandlade dem till tydlighet. Vi jobbade också med att utforma personliga framgångsplaner som man sedan skulle kunna följa efter själva kursen.

Tuffa dagar

Det var rätt tuffa dagar, eller rättare sagt var det väldigt tuffa dagar. Men också otroligt intressanta. Min hjärna gick på högvarv på kvällarna, även om jag borde ha tagit tillfället i akt att kunna umgås med de andra deltagarna kvällstid så var jag helt enkelt för trött. Det blev att jag efter middagen slängde omkull mig på sängen och tog fram mobilen för att kolla mejl, sociala medier och sedan när det var gjort så lade jag korsord eller gjorde några spel på pokerstarscasino. Men en kväll så tvingade jag mig själv att följa med för då åkte vi hela gänget till en vingård för middag och vinprovning och en sådan grej kan man bara inte missa! Det var precis så fantastiskt som jag hade trott, precis som hela kursen också.

Comments are closed.